Venäjä ja Pietari

[vc_single_image image=”ype-of-11001″ image_size=”full” frame=”noframe” full_width=”no” lightbox=”no” link_target=”_self” width=”1/1″ el_position=”first last”] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”first”]

Itänaapurimme Venäjä

Suomesta Japaniin ja Yhdysvaltoihin kurkottava Venäjä on kiinnostava ja rikas naapurimme. Kooltaan Venäjä on valtava: noin 17 miljoonan neliökilometrin kokoinen maa on maailman suurin valtio. Venäjiä on yhtä monta kuin on sen asukkaita, 139 miljoonaa. Maa sulkee syliinsä laajan kirjon tapoja ja traditioita. Aikavyöhykkeitä alueelle mahtuu yhdeksän.

Venäjän alueella puhutaan äidinkielenä yli sataa eri kieltä. Itse valtion virallista kieltä, venäjää puhuu lähes 270 miljoonaa ihmistä. Eipä ihme, että venäjä on maailman puhutuimpien kielten listan kuudennella sijalla!

Rikkauksia

Venäjä on luonnonvaroiltaan hyvin rikas maa. Venäjällä on runsaasti metsää ja sitä on sanottu ‘Euroopan keuhkoiksi’. Euroopan korkein paikka Elbrus-vuori (5 642 m) kohoaa Kaukasuksella.

Tsaarin ajoista Venäjään

Venäjän pääkaupunki on Moskova. Venäjän hallitsijana oli vuosisatojen ajan tsaari, joista tunnetuin Euroopassa lienee Pietari Suuri. Tsaari avasi Venäjältä ikkunan Eurooppaan: ikkuna oli Pietari.

Venäjää ravistelivat vallankumokset ja sodat, joiden tuloksena perustettiin Neuvostoliitto. Venäjän federaatio seurasi vuodesta 1993 presidentin ja pääministerin johdolla.

 

[/vc_column_text] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”last”]

Ortodoksinen kirkko

Ortodoksinen kirkko ja kalenteri ovat vaikuttaneet venäläisten arkeen monella tapaa. Esimerkiksi lapsen nimi valittiin pitkään sen pyhän henkilön mukaan, joka oli kalenterissa merkitty hänen syntymäpäivälleen.

Uusi vuosi alkaa kaksi viikkoa Eurooppaa myöhemmin, 14. tammikuuta. Venäläinen joulukin on tammikuun alussa seitsemäntenä päivänä. Joulupukkia ei Venäjällä odoteta, koska uuden vuoden aattona Pakkasukko jakaa lahjoja.

Juuret

Muinaisten esi-isiemme kerrotaan vaeltaneen vuosituhansia sitten länteen Venäjää leikkaavan Ural-vuoriston kupeesta. Eikä venäläisalkuperä ole vain historiankirjoista esiin nouseva ilmiö. Hollywoodin parrasvaloissa asteleva näyttelijä Mila Kunis on kertonut useissa haastatteluissa venäläistaustastaan. Venäläisiä sukujuuria on myös taitoluistelijallamme Kira Korvella.

Saavutuksia

Venäläiset ovat jääneet lukuisilla saavutuksillaan historiankirjoihin. Juri Gagarin lensi avaruuteen ensimmäisenä ihmisenä. Venäläinen euroviisu valittiin vuonna 2008, kun Venäjää edustanut Dima Bilan voitti kilpailun kappaleellaan Believe. Venäläiset ovat tunnetusti niittäneet menestystä useissa urheilulajeissa.

 

[/vc_column_text] [divider type=”standard” text=”Go to top” full_width=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”first”]

Suurenmoinen Pietari

Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Pietarissa on lähes saman verran asukkaita kuin koko Suomessa. Pietari on 3,5 tunnin junamatkan päässä Helsingistä, minkä lisäksi kaupunkiin pääsee bussilla, lentäen tai meriteitse laivalla.

Kaupunki sai tärkeän roolin tsaari Pietari Suuren aikana:  se muuttui todelliseksi ikkunaksi Eurooppaan. Pietari on satamakaupunki, se sijaitsee Suomenlahden pohjukassa Nevajoen rannalla.

Kaupunki on rakennettu 24 saarelle ja niitä yhdistää jopa 340 siltaa. Öisin monet sillat nostetaan ylös laivojen tieltä. Joskus pietarinkävijä saattaa jäädä saaren vangiksi aamuun asti!

[/vc_column_text] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”last”]

Kulttuuria, loistoa, työpaikkoja

Pietari on loistelias museokaupunki. Nevski prospektin varrella voi kuvitella olevansa missä tahansa maailman suurkaupungissa.

Nykyisin Pietari on erittäin suosittu kaupunki venäläisten keskuudessa. Asukasmäärää yritetään rajoittaa monin tavoin. Pietariin muuttaminen vaatii työpaikan tai asunnon Pietarissa. Pietariin voi muuttaa myös, mikäli menee naimisiin pietarilaisen kanssa.

Suuria työllistäjiä ovat koneteollisuus, telakka ja elintarviketeollisuus. Pietarissa on myös kaksi savuketehdasta. Pietarissa toimii noin 500 suomalaisyritysta, ja kaupungissa asuu lähes neljä tuhatta suomalaista. Suomalaislapsille on perustettu jopa Pietarin Suomalainen Koulu.

[/vc_column_text]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *