“Venäjällä on paikka sydämessäni”

Kirjoittaja Nea Raivio opiskelee media-assistentiksi Omniassa Espoossa. Hän on tuottanut useita videoita Akkuna-verkoston matkoilta Venäjällä.

“Minulle henkilökohtaisesti jokainen reissu on ollut omalla tavallaan ikimuistoinen.

Aloitin tammikuussa 2015 opiskelemaan venäjän kieltä äitini ehdotuksesta. Olin aikaisemmin ajatellut asiaa myös itse, sillä pidän kielten ja kulttuurien opiskelusta. Ja kun vihdoin tein päätöksen osallistua, olin siihen hyvin tyytyväinen.

Pidän Venäjää sekä sen kieltä ja kulttuuria hyvin kiehtovana.

Alkeiskurssin loppupuolella venäjän kielen opettajani Erja Haapa-aho kysyi minulta, haluaisinko lähteä opintomatkalle Pietariin.

Muistan, että soitin heti äidille innostuneena että nyt olisi tälläinen mahdollisuus. Ja päätin lähteä.

Pian olikin aika napata kameralaukku kainaloon ja Venäjä kutsui minua ihan ensimmäistä kertaa elämässäni.

Nyt olen ollut yhteensä 3 opintomatkalla mukana. Joka matkan jälkeen olen tykästynyt Pietariin, venäläisiin ja heidän kulttuurinsa yhä enemmän.

Aluksi olin myös varautunut ja ennakkoluuloinen venäläisiä kohtaan, kuten varmasti moni muukin suomalainen. Ennakkoluulot ovat kuitenkin osoittautuneet turhaksi ja venäläiset ovatkin päässee syvälle sydämeeni.

Olen saanut mahtavia venäläisiä kavereita niin Suomesta kuin Venäjältäkin. Ei myöskään enää ole yllätys, jos Venäjällä ollessani paikallinen vanha rouvashenkilö tulee halaamaan ja kertomaan rakkaudestaan kotimaatani ja sen ihmisiä kohtaan. Tai kun metrotunnelissa tarkastaja pysäyttää muutaman matkatoverin, ja kun selviää että olemme Suomesta, hän tulee hymysuin kertomaan, miten paljon pitää suomalaisista.

Parhainta on ollut se kansainvälisyyden tunne, ja kun tapaa uusia tuttavuuksia ja kun venäjän ja englannin kielen taidot kehittyvät.

Haluan tulevaisuudessa tehdä töitä media-alan parissa siten, että saan myös toteuttaa kansainvälistä puoltani. Opintomatkoilla kuvaajana ollessani olen saanut hyvän pohjan siihen.

Tulevaisuudessa Venäjä on toivottavasti iso osa minua ja tekemisiäni.”

Nea Raivio


Kamera kulkee Nean mukana lähes kaikkialla! Nea kertoo tekniikan alojen matkalla keväällä 2016 kuvaamastaan videosta:

“Tämä uusin video on tekniikan alojen matkalta. Sain kunnian osallistua matkalle ja kuvata poikien mainiota reissua. Luulen että sulauduin mainiosti joukkoon, ainoana naisedustajana. Uskon että tuo matka avarsi monen oppilaan silmää matkailusta ja Venäjästä. Ja varmasti myös hieman kasvattikin, vaikka pienestä ajasta olikin kyse. Positiivisin mielin.”